Välkomna till vår blogg för Enköpings tematrädgårdar 2013!

Vi är 27 stycken trädgårdsmästarstuderande vid yrkeshögskolan i Enköping. I vår utbildning ingår ritande, planerande och byggnation av tematrädgårdar. Tack vare sponsorer och Enköpings kommun kan årligen detta projekt genomföras.

Här på bloggen ger vi Er löpande uppdateringar och information om det roliga arbetet vi har framför oss!

Invigningen äger rum den 19 juni 2013 vid Åpromenaden i Enköping.

fredag 29 mars 2013

Långfredag

Vi har fått ytterligare två sponsorer! 

Gestbloms sponsrar med 500:- 

Hälsokraft sponsrar med 500:-Vi tackar och bockar :)!

torsdag 28 mars 2013

T-shirts

Klassen har blivit sponsrade med jättefina T-shirts som vi ska ha på oss när vi anlägger våra tematrädgårdar vecka 23-25 :)! Vi tackar Carola och Jerker Herlin i Östervåla för dessa! Här kommer några bilder...


Svarta T-shirts med vår snygga logga :)! Våra tre lärare, Bodil, Pelle och Tomas
har fått vita tröjor med samma tryck.Närbild av tryck på framsidan...Och på baksidan ser det ut såhär, på lärarna står det kort och gott "Boss" :).


Tryckeriets logotyp.Här ser ni från vänster Ewa-Lena, vår lärare, kursansvarig, och "klassmamma"
Lena Månsson och ryggtrycket visarAnnaKarin upp :).Nu längtar vi efter våren och så småningom anläggningen av tematrädgårdarna!GLAD PÅSK!

onsdag 27 mars 2013

Enköpings posten

I fredags hade vi besök på skolan av en reporter från Enköpings posten som träffade vår info-grupp och fick veta mer om årets upplaga av tematrädgårdarna. I dagens tidning finns en artikel med där årets tema beskrivs och dessutom en del av processen med projektet. Här kommer bilder tagna av tidningsartikeln, för Er som inte har tillgång till Enköpings posten och ändå vill läsa :). 


Vår lärare Bodil och medlemmarna i Info-gruppen.Svårt att läsa texten? Klicka på bilden så ser du den i större format.En bild från mötet med tidningens reporter.Vi har även några nya logotyper från sponsrande företag att visa på bloggen :)!Möbelsalongen sponsrar gruppen Nyfiken med rekvisita.Lyckås måleri sponsrar med färg till grupperna Nyfiken och hysterisk.

Wienerberger sponsrar gruppen Arg med tegelkross.Trevlig kväll :)

torsdag 21 mars 2013

Sponsorbrevet

Som jag tidigare nämnt så är vi beroende av sponsorer för att kunna genomföra projektet med tematrädgårdarna. Därför har sponsorgruppen arbetat fram ett dokument som ska skickas och lämnas ut till olika företag. Vi hoppas givetvis att många företag är intresserade av att sponsra oss! I utbyte får företaget sin logotyp på skylten med sponsorer som kommer att finnas vid tematrädgårdarna vid Åpromenaden från invigningen i början av juni till rivningen i oktober.

Företagets logotyp kommer även att visas här på bloggen, alla sponsorer nämns och logotypen visas i inlägg löpande, de företag som bidrar med material eller pengar till ett värde av 3000:- eller mer att få sin logotyp visad i högerspalten med direktlänk till sin hemsida.


Vill även Ni stödja oss i vårt projekt? Skriv då ett inlägg på bloggen med kontaktuppgifter så hör vi av oss till Er :-) !Terese

onsdag 20 mars 2013

tisdag 19 mars 2013

Frö i jorden...

Våren lyser med sin frånvaro, men ikväll kommer några bilder på två tappra elever som spenderade en eftermiddag på Härnevi plantskola straxt utanför Enköping med att så fröer till några av våra trädgårdar. Frösådd ger alltid vårkänslor, hur kallt och snöigt det än är utanför växthuset:).


Alfred in action:).Karin jobbar på:).Med hopp om våren!


Terese

måndag 18 mars 2013

Ny vecka!

Veckorna rullar på i rasande fart och nu börjar vår praktikperiod närma sig. Vi jobbar på med att få ihop alla material och växtlistor, det är många bollar som ska hållas i luften samtidigt, det är tur att vi är en hel klass som kompletterar upp varandra:).

Några fler sponsorer har tillkommit, vi är så tacksamma för all hjälp vi kan få!


Lagerströms ur & guld bistår gruppen Hysterisk med finfin detalj!Byggros sponsrar genom att låna ut vattenteknik utrustning till den Glada gruppen!På Waldermarsudde får vi hjälp att driva upp fröplantor!Och på Härnevi plantskola får vi också hjälp att driva upp fröplantor med
allt vad det innebär!Vi är flera i klassen som också kommer ha en del av tematrädgårdarnas växter hemma på våra fönsterbrädor, som jag nämnt tidigare så har vi fått en del fröer sponsrade, andra har vi köpt.Några sponsrade fröpåsar.Marie i vår klass har redan kommit igång, och det ser
bra ut!Jag avslutar med en bild från dagens härliga buffé som vi dukade upp i vårt klassrum, vi bjöd in den nya trädgårdsmästarklassen på fika, välkomna Träd L!Mmmmmm:)!Ha en trevlig kväll:)!

Terese

onsdag 13 mars 2013

En milstolpe!

 Då var det klart, redovisningen för kommunens stadsträdgårdesmästare med team! Dagen har flutit på bra, det ända som inte gick enligt schemat var att projektorn slutade att fungera. Men med en ny säkring gick sedan allt som på räls:)

Redan innan jul påbörjades arbetet att dela in grupper och välja ut ett tema, sen har mängder av tid lagts ned på att få massor av bra och roliga ideer att passa på just vår tilldelade lilla ruta. Vi har arbetat fram gestaltningsförslag, funderat, bestämt oss, ändrat oss och ibland också börjat om från början för att få fram bra förslag som grupperna är stolta över. Vi har placerat in växter som ska förstärka våra teman och här har vi verkligen haft nytta av allt vi hittils lärt oss på utbildningen! Våra lärare har givetvis funnits med på vägen för att ge tips och råd. Det har skissats fram vackra perspektiv för att ge presentationerna ytterligare en dimension. Till sist har vi satt ord på våra teman, känslorna, och delar av dessa texter kan Ni läsa i högerspalten här intill.

Arbetet har bara börjat, men jag tror ändå att alla i klassen idag kände att vi nått fram till en milstolpe, fortsättningsvis blir det minimalt med arbete vid ritborden, nu börjar det mer praktiska delen i projektet att ta fart:)!Fina blommor i klassrummet dagen till ära:).Åhörarkopiorna ligger redo:).Grupp NyfikenGrupp GladVåra åhörare:)Karin talar om växterna i Grupp Hysterisk.Grupp Arg, som är glada för det mesta:).Grupp LugnVi vill givetvis tacka Tomas med sitt team som lyssnade på vår redovisning idag och för de tips stöd de gav oss!Terese

tisdag 12 mars 2013

Vår egna logga!

 Arbetet med tematrädgårdarna flyter på. Vi har skapat en logga och fått klistermärken upptryckta, vi tackar Björn Hedö för hjälpen med detta! Dessa ska vi dela ut till företag som sponsrar oss:). Som vi tidigare nämnt så bygger genomförandet av projektet på stöd från kommunen och sponsring av pengar och material från företag, det känns kul att kunna ge något litet tillbaka:). Förutom klistermärket kommer även det sponsrande företagets logga visas här på bloggen och givetvis kommer alla loggor finnas med på en sponsorskylt nere vid Åpromenaden när trematrädgårdarna är färdiga.
Ett klistermärke på plats hos en sponsor.


Vi vill också tacka impekta fröhandel för sponsring av olika fröer som vi nu ska driva upp hos några odlingsföretag och även hemma på fönsterbrädorna:).


Imorgon har vi redovisning för kommunen! Vi återkommer med ett inlägg på eftermiddagen med bilder från dagen:).


Terese

onsdag 6 mars 2013

Planering in i minsta detalj

Planeringsarbetet i vår klass inför tematrädgårdarna pågår för fullt! Just nu är det fokus på redovisningen för kommunen om en vecka. Vi har idag haft genrep för några av våra lärare och det gick bra för alla grupper, nu återstår bara några finjusteringar:). 
Det innebär att alla grupper är klara med gestaltningen och växtvalet till sina trädgårdar, ett intensivt och omfattande jobb även för relativt små ytor. Nu står vi istället inför nya utmaningar när det gäller organisationen av framförallt sponsringen. Projektet är beroende av sponsring av material och pengar och redan nu i startskedet är de vi frågat positivt inställda vilket känns väldigt kul:)! 

Klassen går om två och en halv vecka ut på praktik i nio veckor, därför är det mycket som ska checkas av innan vi skiljs åt. Gruppen Hysterisk under sin redovisning idag.


Tidigare den här terminen hade vi, som jag nämnt förut, mätteknik och anläggning på schemat. Vi fick bland annat prova på plattläggningar av olika slag och sista dagen hade vi även möjlighet att provbygga kommande arbeten i trädgårdarna. Här kommer några bilder från dessa dagar...Stenläggning med skiffer och öländsk kalksten.Stor och liten gatsten i granit.Här provbygger gruppen Nyfiken en av sina konstruktioner...Även här är det gruppen Nyfiken med sitt provbygge.Hoppas Ni följer vår väg mot tematrädgårdarna 2013 i Enköping!


Terese